Przejdź do treści strony Przejdź do menu Przejdź do wyszukiwarki Przejdź do mapy biuletynu
Kontrast:
Rozmiar czcionki:
Odstępy:
Reset:
Lektor:

Informacja dotycząca realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 - Podprogram 2017

Podprogram  2017 – efekty:

 

  1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Wilkowie przy współpracy z Bankiem Żywności w Opolu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej w ramach środków towarzyszących
    w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
    • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
    • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane);
    • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający);
    • mięsne (szynka drobiowa, mielonka wieprzowa, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju);
    • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy);
    • tłuszcze (olej rzepakowy);
    • dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
  3. Pomoc żywnościowa trafiła do 248 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu Gminy Wilków.
  4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
    • 12,8 ton żywności;
    • 1217 paczek żywnościowych.
  5. W ramach Podprogramu 2017 dla 25 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących – tj. warsztaty kulinarne pt.  „Kulinarnie mocni. Nie marnuj jedzenia i wartości odżywczych”.