Informacja dotycząca realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 - Podprogram 2017
Podprogram 2017 – efekty:
- Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Wilkowie przy współpracy z Bankiem Żywności w Opolu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej w ramach środków towarzyszących
w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018. - Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane);
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający);
- mięsne (szynka drobiowa, mielonka wieprzowa, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju);
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy);
- tłuszcze (olej rzepakowy);
- dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
- Pomoc żywnościowa trafiła do 248 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu Gminy Wilków.
- Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 12,8 ton żywności;
- 1217 paczek żywnościowych.
- W ramach Podprogramu 2017 dla 25 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących – tj. warsztaty kulinarne pt. „Kulinarnie mocni. Nie marnuj jedzenia i wartości odżywczych”.