Przejdź do treści strony Przejdź do menu Przejdź do wyszukiwarki Przejdź do mapy biuletynu
Kontrast:
Rozmiar czcionki:
Odstępy:
Reset:
Lektor:

Podprogram 2019 – efekty

  1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Wilkowie przy współpracy z Bankiem Żywności w Opolu z siedzibą w Luboszycach realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
    • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
    • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
    • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
    • mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
    • cukier (cukier biały),
    • tłuszcze (olej rzepakowy),
    • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
  3. Pomoc żywnościowa trafiła do 209 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu Gminy Wilków.
  4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
    • 11,8 ton żywności;
    • 836 paczek żywnościowych;
  5. W ramach działań towarzyszący Podprogramu 2019 dla 25 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono warsztaty kulinarne pn. „Zdrowy lunch box do szkoły".